middeleeuwen 


straffen ...

Picture
Voor de handhaving van de wet in een Middeleeuwse stad waren schout en schepenen, al het in een stad te druk werd konden de schout en schepenen het niet meer aan en kwamen ook enkele burgers meehelpen, zogenaamde meesters, burgemeesters, zij namen vooral de taak op zich om de stad te besturen.


De straffen die je opgelegd konden worden in de Middeleeuwen waren niet mis. Als het om een klein "diefstalletje" ging moest je bijvoorbeeld tien stenen leveren voor de stadsmuur, als je iets ergers had gedaan moest je bijvoorbeeld als pelgrim naar Jeruzalem of naar Rome gaan, je moest dan ook een bewijs meenemen dat je daar was geweest. Zo'n bedevaartstocht was bijhoorlijk gevaarlijk, je kon de kans lopen beroofd of zelfs gedood te worden! In sommige rijken steden kon je je straf "afkopen" je moest dan een aardig hoog bedrag aan de stad betalen, en dan hoefde je niet op reis.
Verder waren er ook nog een aantal andere straffen, je kon bijvoorbeeld verbannen worden uit een bepaalde stad, je mocht daar dan niet meer terug keren, of je kon aan de schandpaal gehangen worden, dat werd meestal gedaan op drukke dagen als er bijvoorbeeld markt was, je werd dan voor het stadhuis aan een schandpaal bevestigd en je stond te kijk voor iedereen. Bij vrouwen werd ook wel eens het haar afgeschoren, wat een grote schande was. Ook kon je hand afgehakt worden als je een diefstal had gepleegd bijvoorbeeld, maar ook deze straf kon door een som geld worden afgekocht.